zondag 25 oktober 2009

Restauratie Kasteelhoeve te Lede

Wat plaats voor lokale gemeentepolitiek.

De ambitieuze plannen om de kasteelhoeve op het domein van Mesen in het centrum van Lede te renoveren en in te richten als toeristisch centrum dreigen niet gerealiseerd te worden. Het project kreeg maar een fractie van de gevraagde subsidie toegewezen en daardoor lijkt het uitvoeren van de plannen onmogelijk geworden.

De subsidies die Vlaams minister van toerisme Geert Bourgeois toekende aan het project vallen veel lager uit dan verwacht. "We kregen slechts 93.000 euro toegekend terwijl we 600.000 euro vroegen", vertelt toerismeschepen Paul De Winne.
Aangezien de gemeenteraad besliste dat de gemeente Lede zelf maximum 200.000 euro zou bijdragen, komt het project nu op losse schroeven te staan.

De gemeente heeft al decennia lang nul komma nul verstandige beslissingen genomen ivm het ondertussen volledig vervallen domein Mesen en nu hoopten ze van het laatste wat nog rest een beetje te kunnen recuperen. Daarvoor hoopten ze op wat geld van de Vlaamse Gemeenschap. Wel, er zijn grenzen aan het politiek fatsoen. Die 600.000 euro die ze vroegen is ook gemeenschapsgeld en als ze dit geld zouden gekregen hebben, dan zou dit een gigantische oefening geweest zijn in hoe je de eigen verpletterende verantwoordelijkheid voor de teloorgang van het volledige domein kunt doorschuiven naar de gemeenschap.

image

Btw, de laatste heroïsche tussenkomsten ivm het kasteel is het leegscheppen van de vijver. Wat voor gigakraan moesten ze daarvoor vorige week niet gebruiken? Hoeveel heeft dit gekost? Wat is het netto-resultaat van deze operatie? De leedse inwoners mogen och god een paar uur per week (19 uur in totaal op wo, za en zo) dit park in. Het is niet permanent open omdat er ooit een paar gastjes een joint aan het paffen waren en omdat het kasteel voortdurend bezocht wordt door fotografen. Als het park open is staat er ingehuurde bewaker. Je moet in lede wonen om deze verspilling en inertie van het gemeentebestuur (al decennia een coalitie van CD&V en VLD) mee te maken.

Ik was bijna 25 jaren geleden de voorman van LEPRA (LEeds Progressief Akkoord) en we voerden toen regelmatig actie om iets aan dit dossier te doen. Ontelbare mensen en actiegroepen hebben zich achteraf nog geroerd maar nu is er schijnbaar geen protest meer tegen de onbenulligheid van het huidige bestuur.  Wie weet wordt dit stukje blog wel ergens opgepikt door mensen die minstens verzet willen laten horen. Mijn standpunt over behoud: maximaal hier en daar iets van de ruïne laten staan als getuigenis maar niks functioneel, geen dure herstellingen, wel nieuwbouw voor rusthuis. Parkfunctie en een schandpaal voor de politici die na de verkoop van het kasteel aan de gemeente NIKS hebben gedaan.

Een reactie posten