dinsdag 11 januari 2011

Tegen Ethisch Beleggen

Aan de feesttafel waar de naaste familie met kerst en zo samenkomt wordt gediscussieerd. Bij ons gaat dan over “ethisch beleggen”, “vegetariërs”, “het werk”, “noodzaak van een auto”, … de standpunten tussen jong en oud lopen uit elkaar. Zo extreem als in het filmpje is het gelukkig niet (de passage over Palin is top!).

Maar goed, to the point. Kan dat nog? Zijn er bv. manieren om op een ethisch manier aan pensioensparen te doen?  Mijn zoektocht op internet leverde niets nuttig op. Ooit was Els Van Weert voor de LSP(!) van 2004 tot 2007, Belgisch staatssecretaris voor duurzame ontwikkeling en sociale economie, daarmee bezig maar zoals zo dikwijls is van die politieke plannen niks terecht gekomen.

Dus ik vind niks anders dan een dooie site van Ethibel en bij Ethias vind je “Ethias - FIRST Pensioensparen en Ethico Invest“ maar ook dat je daar niet meer kan op intekenen

Alle pensioensparen belegt dus zonder onderscheid in niet ethische beleggingen. “Ethisch beleggen” kan je mijn inziens zien als een contradictio in terminis. OK,  ik ben dus eerder partizaan in dit spel. Speel mee en herverdeel de bij voorkeur dikke winst. Stel, je koopt Electrabel, stopt de dividenden in je zak en sponsor dan gelijk Greenpeace voor een behoorlijk deel …. wat is daar mis mee? 

 

CHRISTMAS DINNER WITH DAD from Scott Loudoun on Vimeo.

Een reactie posten