woensdag 5 januari 2011

Arm lede

Het is om stenen kloten van te krijgen. Vergeef mij mijn taalgebruik maar deze oprisping wordt veroorzaakt door de waanzinnig groteske plannen van het Leedse gemeentebestuur. Dit artikel past niet echt in de teneur van mijn blog …. maar wat ze nu doen doet pijn en ik wil mij ei leggen.

Gemeente gaat kasteelhoeve zelf restaureren

woensdag 05 januari 2011

Lede - Na de misgelopen subsidies voor de restauratie van de kasteelhoeve in het park van Mesen in het Markizaatdomein, wil de gemeente het dossier nu met eigen middelen realiseren. Bedoeling was om er een plaatselijk VVV-kantoor te huisvesten, expositieruimtes in te richten en fietsen te verhuren. Doordat er geen subsidies toegekend werden voor het project zal de gemeente Lede zelf een afgeslankte versie van de plannen realiseren. Daarvoor wordt 1 miljoen euro voorzien.

Bron: www.webnieuwserpemerelede.be

Ik weet niet welke verspillende baksteenmicrobe in Lede ronddwaalt maar aan het brede gamma niet doordachte bouw- en kalefaterwerken gaan ze in Lede nog iets toevoegen. Op eigen kosten de “kasteelhoeve” restaureren!

Het zijn slimme politieke marketeers die de term “kasteelhoeve” en “restauratie” hebben uitgevonden. Historisch stelt dit gebouw niets voor. Nada. Riente. Het is pure nostalgie om een bouwval.

Met de beste wil van de wereld, wat die kasteelhoeve moet voorstellen … ik vind niks terug op internet waar nochtans veel te vinden is over het hele domein. Ik vind niets op de site van de gemeente, niets in andere bronnen. Dit kan geen erfgoed het beschermen waard zijn. Het zal maximaal een mooi uitzicht worden vanuit de slaapkamer van de burgemeester.

OK, dus eerst hoopte men subsidies te krijgen voor de restauratie … maar wat stond er in dat dossier meer dan deze smalltalk van schepen de Winne (02/99)?

Wat volgt was de natte droom van “toerismeschepen” De Winne uit 02/99: “De kans is groot dat we subsidies krijgen, want de subsidiediensten hielpen ons om de tekst te schrijven. Nu moeten we alleen nog een concreet ontwerp insturen. En zo zal de uitbouw van de kasteelhoeve bij goedkeuring ons nog maar 132.000 euro kosten.”

Als er al een dossier geweest is zou ik wil wel eens willen lezen wat de motivatie was waarom men niet in aanmerking kwam.

Dus er is geen Kleenex voor het kwakje van De Winne nodig. Maar niet getreurd. Ze hebben geen geld gekregen van Europa of weet ik veel wie. Dan is er nog altijd de brave burger die dank zij de gemeentelijke bestuurders zal opdraaien voor een realisatie met eigen middelen. In het Nederlands = belastinggeld.

De gemeente heeft het hele domein in 1999 gekocht voor 619.734 € (koopje!) en nu wordt het inderdaad tijd om nog eens wat geld uit te geven. Ze voorzien 1 miljoen voor de restauratie. Reken maar dat binnen x jaar minstens het (drie-)dubbele gefactureerd wordt.

Wat gaan we dan in de plaats krijgen? Een plaatselijk VVV-kantoor. My god. Ik heb in mijn hele leven nog geen toerist naar Lede weten komen. Akkoord, er zijn een paar mooie plekjes, de kerk bevat wat kerkschatten maar is dit genoeg om een VVV-kantoor te bouwen en dan achteraf ook nog eens te bevolken? Nadenken staat echt niet in hun woordenboek: we hebben een gebouw en we moeten er een functie aan geven … hmm is een VVV-kantoor niet leuk? Of maken we er een melkhuisje van? Of nee, wat dacht je van een columbarium?  Nee, pak maar VVV. Yes, dan doen we. Fuck de onnozele burgers: men slaagt er nu al niet in gewoon het hek van het park open te houden … daar huren ze een security-agent voor. 0p dit moment is het park 11 (elf) uur per week te gebruiken (uren op site van gemeente). Een VVV exploiteren kan dus geen probleem zijn (binnen die 11 uren). In een normale wereld heb je een businessplan, een instrument om op een kwalitatieve en kwantitatieve manier het project voor te stellen. Het geeft weer wat je in de toekomst wil bereiken en hoe je dat wil bewerkstelligen. Dat is allemaal veel te moeilijk voor de leedse bestuurders. Een paar van die idioten zijn tijdens hun congé ooit in een VVV-kantoor binnengestapt omdat ze de weg kwijt waren en daar hoopten een gratis kaartje te krijgen. VVV – dat bekt goed. WTF. Improviseren is het. Met hun onzin in de krant komen … dat is wat telt en na hen telt enkel “après nous le déluge” (na ons de zondvloed).

We gaan er een fietsverhuur insteken want Lede is een knooppunt. Daar zal volk komen naar kijken. De mannen die dat bedenken weten niet eens wat een knooppunt is en zitten toch wel één keer per jaar op een fiets. Er is geen enkele Vlaamse wielertoerist, zelfs niet de occasionele wielertoerist, die een fiets huurt. Die hebben allemaal een eigen fiets (en een auto met een fietsdrager). Fietsenverhuur werkt in grote steden maar nergens anders. De NMBS is al lang gestopt met haar fietsenverhuur. In Aalst is er iets als de Fietserij  waar ze iets zouden van kunnen leren … dit heeft echt geen enkele kans om te slagen. Er is nergens anders een precedent van een gemeente waar dit werkt.

Goed dan blijven er nog de expositieruimtes. Hmm. Dit worden dan waarschijnlijk receptieruimtes. Tjonge, tjonge, tjonge … hiermee verdienen Ledenaars definitief hun bijnaam van de “hovaardige boeren”.  Wij zijn geen stad. Lede is een gemeente. Als je iets tentoontestellen hebt, doe dat dan op een plaats waar passage is. En btw de enige keer dat ik me een tentoonstelling in Lede herinner is diegene die ooit verboden werd.

Al bij al is Lede een leuke gemeente om in te wonen. Nu nog de bestuurders vinden die het verdient.

image

Een reactie posten