woensdag 16 januari 2008

Pintje na inspanning is gezond: Öl

Dit geruststellend bericht vond ik in de Morgen en mijn Deense vriend verdient dus alle eer! Er is trouwens geen mooier woord voor bier: het deense öl.

Gezonder en langer leven door een biertje te drinken na een voetbalwedstrijd: het zal velen als muziek in de oren klinken. Maar het is ook de verrassende conclusie van een Europees medisch onderzoek, dat The Daily Telegraph publiceert.

Goed tegen hartkwalen
Een pintje drinken in combinatie met lichaamsbeweging zou volgens de wetenschappers het beste recept zijn tegen allerlei levensgevaarlijke kwalen, zoals aandoeningen aan het hart en een te hoge bloeddruk. Het risico op hartkwalen neemt dan met ongeveer 50 procent af in vergelijking met een even grote groep niet-drinkers.

Tot 7 pinten per week
Het gaat dan wel over gematigd drinken, tot zeven pinten per week. Met steviger drinken wordt het effect minder, al is het resultaat dan nog altijd maar even slecht als bij een sportbeoefenaar die geheelonthouder is. Het onderzoek duurde 20 jaar en er namen bijna 12.000 Denen aan deel. (jv)

oorspronkelijk artikel in de telegraph

en nog een leuk artikel hierover

2 opmerkingen:

Sep d'Onderweg zei

Conclusie voor de gemiddelde eender wie: nog steeds minder drinken!

Kim zei

Et af de bryggerier som Albani igennem tiderne har overtaget er Graff's bryggeri i Ebjerg. Et rigtigt familiebryggeri igennem flere generationer. Albani fortsatte i to år efter overtagelsen i 1966 med at brygge øl med graff-etiketter (hvidtøl, påskeøl og juleøl) og overtog således graff's motiver. Her er et eksemple på et meget brugt motiv fra Graff, nemlig to Larsen-nisse på slæde.