vrijdag 4 januari 2008

Leve MOSS 2007

We draaien nu een paar dagen op MOSS 2007 en het draait fijn!

Het wordt nog "fijner" als je weet van waar we komen!

Begin 2002 ging ons document management systeem in productie op Sharepoint 2001.
Net te vroeg om met Sharepoint 2003 te kunnen opstarten waardoor we dus niet met een .NET product zaten maar wel met "SPS 2001" waar wel een "Microsoft-sticker" op hing maar wat vooral eigenlijk een bizar product was. VB-scripting en asp, een store zoals destijds in Exchange 5.5 en alles eigenlijk gemaakt om op één server te draaien. De aangepaste code werd geleverd door een extern bedrijf waarmee we op het eind van het project overhoop lagen.
Half 2001 waren we met projectgroepen opgestart om een document management systeem op te starten want daarvoor bestond er eigenlijk niks dus ook geen bruikbaar papieren/kasten document management systeem of dus ook geen traditie op dat domein. U kan zich best voorstellen dat in die projectgroepen, gecoached door die consultants die uiteraard geen problemen met een tikkende klok hebben, behoorlijk wat gemolenwiekd en gegallopeerd werd door "managers" allerlei met de meest waanzinnige ideeën ... bleek achteraf. Een overkill van metadata, categorieën, documenttypes, uitzonderingen, structuren, ... en dus behoorlijk ingewikkeld om dat aan auteurs en gebruikers te verkopen.
Maar kom, eind 2002 hadden we toch een heleboel essentiële dingen lopen en werden papierstromen ingedijkt. Dat was dus niet alleen een electronische revolutie maar ook een behoorlijke ingrijpende administratieve reorganisatie. Eigenlijk hebben we zelf meer verdienste aan die reorganisatie: onze oplossing was meer dan een klassieke IT-implementatie.

Midden 2004 wilden we eigenlijk al de switch naar Sharepoint 2003 plannen: die SPS 2001 was echt niet stabiel en niet aan te passen maar ja, verantwoord het maar eens om zo snel van omgeving te willen veranderen. In 2005 en 2006 zijn we blijven verder sukkelen met SPS 2001 maar hebben we het document management systeem toch constant verder uitgebreid en en aanvullende systemen in onze zetels uitgerold. In een groot huis als het onze en met een behoorlijk belangrijke mainframetraditie is men niet snel geneigd om vlot mee te lopen met nieuwe versies van software. Door omstandigheden werd alles vaak wat op een hoop gegooid en vermengd: de discussie over welke versie van office op een desktop moet staan vermengen met de discussie over wanneer welke versie van het OS van de servers met de discussie over welke versie van SQL, Exchange, sharepoint ... je moet draaien of welke .NET-framework ... waarbij sommige gesprekspartners dan over de kwaliteiten van hun XP-home beginnen te kankeren, je moet het meemaken om het te kunnen te geloven. Geluk met een ongeluk en dus gelukkig zijn we in een situatie belandt dat we Sharepoint 2003 hebben kunnen overslaan ... en dus al met MOSS 2007 operationeel zijn(zelfs voor de eerste servicepack uit kwam) en dat allemaal met eigen middelen en zonder hulp van externen wat eigenlijk betekent dat we het zaakje behoorlijk onder controle hebben.

Enfin dat laatste is misschien wat te voorbarig na één week in productie te zijn met MOSS 2007. Maar daarover later meer.
Een reactie posten