Quickie wil nog eens scoren en pakt uit met my.belgium.be
Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt en zijn collega van Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne willen met de campagne "In 1-2-3 met de je eID" de EID nieuw leven inblazen.
Bedoeling is het publiek meer vertrouwd te maken met de toepassingen voor de EID die nog niet zo succesvol verlopen nu. En eind 2009 zullen alle Belgen wel een de elektronische identiteitskaart hebben, maar ze wordt voorlopig nauwelijks gebruikt, wat nu?
Moeilijk man!
Het is niet eenvoudig een EID te gebruiken. Je moet om te beginnen een lezer hebben (kopen of krijgen), je moet die software installeren (niet zo evident), je moet je paswoord van je EID nog kennen, je moet er onmiddellijk een voordeel kunnen mee doen. En je mag geen privacytaliban zijn die overal Big Brother achter ziet.
Je voordeel kunnen mee doen
Wat kan je er mee doen? De zelfde voorbeelden duiken altijd eerst op: je belastingaangifte elektronisch mee invullen via “Tax-on-web” of tijdens de vakantie politietoezicht vragen via “Police-on-web” en in heel wat gemeenten kan je ook al administratieve attesten opvragen. Ja ok, “Veelwind-on-web”. En typisch allemaal zaken die je echt niet dikwijls moet doen. Belastingen één maal per jaar. Hoeveel keer per jaar gaat u op vakantie en moet u tijdens uw afwezigheid uw woning laten bewaken ? Juist. En de laatste keer dat ik een administratief attest van de gemeente nodig had is ook al behoorlijk lang geleden. De frequentie waarbij je de bankkaart (en bankkaartlezers) gebruikt is bijzonder veel hoger en maakt dus dat de EID op dit vlak serieus gehandicapt is. op zoek naar de kritische succesfactor. Iemand een idee?
Een lezer hebben of kopen, een pc en internet
Hier en daar kan je soms eens een gratis EID-lezer krijgen. Voor kopen moet je naar de computerwinkel en betaal je een 20 euro. En je moet natuurlijk een pc en internet hebben. 20 euro uitgeven is geen ramp maar als je die uitgeeft heb je geen “hebbeding”. Een EID-lezer valt dus niet onder de “impulsaankopen” en EID-lezers worden in de winkels ook niet extra gepromoot.
Een lezer installeren
Op de site van Quickie staat een handleiding (een word-dok). Je moet die maar eens bekijken en dan zeggen of de installatie simpel is ja dan nee. Typisch begint dat met “verbind de kaartlezer nog niet met de pc en doe eerst het volgende ….” juist. Wat doen mensen altijd eerst: handleiding niet lezen en toestellen aansluiten.
Een handleiding op de kafka-site: http://www.kafka.be/showpage.php?iPageID=1779
Initiatieven om er iets aan te doen
Over enkele weken zou de website www.my.belgium.be moeten actief zijn, zegt minister Van Quickenborne. "Dat wordt een uniek elektronisch loket waar alle online diensten van de overheid verzameld worden. Via de site kan je toegang krijgen tot je persoonlijk dossier in het Rijksregister, tot tax-on-web en police-on-web, tot het e-loket van je gemeente.” Niks nieuw dus. Om het publiek vertrouwder te maken met al die mogelijkheden, trekt vanaf 26 april de eID-bus door België. In een zeventigtal steden en gemeenten stelt die een aantal toepassingen voor en de bezoekers krijgen na afloop een gratis kaartlezer. Het zijn verkiezingen zeker? Het publiek dat zo’n bus binnenstapt tijdens Waregem Koerse of Rock Werchter zal aan die gadget evenveel hebben als aan de GSM-oplader-waar-je-moet-aan-draaien. Hebben ja. Gebruiken nee. Als je wil dat de EID gebruikt wordt, moet je net zoals de banken dat gedaan hebben een gratis kaartlezer geven aan iedereen die potentieel uw systeem gebruikt. Punt. Stel dat de banken extra geld hadden gevraagd voor die kaartlezer: hoeveel klanten zouden dit accepteren?Toekomstmuziek
Een model als “De treinbegeleiders van de NMBS zouden een kaartlezer krijgen. Daarmee kan de treinbegeleider dan de gegevens van de reiziger die zijn vervoersbewijs is vergeten, doorsturen en moet hij geen papierwerk mee doen.” Ja, leuk idee. Ik vergeet mijn portefeuille, heb dus mijn vervoerbewijs niet bij … en dus ook niet mijn IED. Ik heb mijn twijfels of dit nu echt het type maatregelen Is die gebruik van de EID zal stimuleren. Het gaat hem hier trouwens ook om het gewoon lezen van de identiteit, er zit geen transactie in dit model.
De eID of elektronische identiteitskaart zal later ook de SIS-kaart vervangen: qua infrastructuurkost alle SIS-kaarten kunnen laten vallen lijkt me heel veel geld waard. Qua performantie en acceptatie van de EID ligt hier denk ik de grootste kans. De SIS-kaart (en het nut in termen van ik wil in orde zijn met mijn ziekenfonds / verzekerbaarheid) is geen gadget in de ogen van de mensen. Als de EID de opvolger van de SIS-kaart wordt en dit aan bv. online diensten van de ziekenfondsen gekoppeld wordt, tja dan he b je meteen de nodige schaalvergroting.
Met de EID veilig shoppen op het internet / betalen / surfen. Als die betaalvorm met eID niet het zelfde comfort kan bieden als met je bank- of visakaart en daar is dan bv. ook betalen in het buitenland bij, doe dan de boeken dicht. Veilig surfen met de idee (voor kinderen) hebben we al een tijd terug zelfs door Bill Gates zien promoten: waar zitten die eID-chattende kinderen?
Toegangsrestricties tot gebouwen. Niemand lijkt daar over na te praten maar de EID als sleutel gebruiken met het wachtwoord lijkt me veel potentie te hebben. Helaas ook veel potentie om wachtwoorden af te vangen.
Elektronische documenten juridisch geldig te ondertekenen. Dit moet ook relatief simpel op te zetten zijn maar helaas ook weer iets wat dan meteen de nodige frauderisico’s inhoudt. De problematiek is hier dezelfde als hiervoor: phisingtechnieken onderscheppen is niet zo simpel.
Boeken ontlenen uit de bibliotheek, gebruiken voor toegang op het containerpark …. dit zijn eenvoudige setups maar men moet nooit het wachtwoord gebruiken dus het volle potentieel is hier niet nodig.
Een klantonvriendelijke benadering: taks op kaarten. Bedrijven zijn aan kaarten verslaafd en willen overal hun eigen kaartje droppen (branding) zelf al heeft die kaart geen enkele elektronische functie. Waarom niet met z'n allen die ene EID kaart promoten? Desnoods een taks op alle kaarten en vrijstelling voor hem die de EID als kaart gebruiken?
Wij zijn er dus nog niet.
En als uitsmijter. Weinig mensen lijken stil te staan bij de gevaren van zo'n 'super' kaart. In een commentaar hoor ik een gemeenteambtenaar het volgende zeggen.
“De gemiddelde 'Belg' is een eID-fabeet. Weinigen 'bezitters' beseffen de impact van certificaten en de digitale handtekening. Het beginsel dat iedereen standaard over al die zaken moet beschikken is fundamenteel fout ! Het ware beter de zaken om te draaien, enkel op speciale aanvraag zouden deze mogelijkheden moeten kunnen worden actief gemaakt worden. Een standaard kaart zou enkel en alléén de uitlezing van de gegevens mogen toelaten. In de huidige situatie geven de 'onwetenden' dikwijls zonder het zelf te beseffen een ultieme volmacht aan derden. (Senioren die de codes afgeven aan de kinderen, zorg jij maar voor...) Ik vrees dat het eID IQ van onze bevolking erg overschat wordt. Met een speciale aanvraag zouden enkel de professionelen en degene die het nodig hebben de certificaten krijgen. Zo'n activatie zou via een website kunnen worden aangevraagd NADAT men de kaart heeft gekregen. Bovendien zou men de administratie en wachtrijen aan de loketten sterk verminderen. Nog een belangrijk voordeel in deze crisis tijden is het feit dat men het adres zou kunnen aanpassen zonder de Pin code van de burger, maar wel met het certificaat van de ambtenaar. Uit de praktijk, ruim 20% van de verhuizers kent zijn codes niet en dient een nieuwe eID kaart aan te schaffen ! “
1 opmerking:
http://my.belgium.be is enkele weken later nog niet online
Een reactie posten