woensdag 18 november 2009

Laagdrempelig publiceren op intranet

Informatie op intranet toevoegen begint met iets weg te halen: namelijk de drempels om te publiceren. De strenge procedures voor publicaties op intranetten zijn niet meer van deze tijd. Het moet laagdrempelig worden, voor alle medewerkers, om zelf artikelen te kunnen plaatsen. Meer vrijheid dus. Blogs zijn hiervoor zeer geschikt. Een groot voordeel van blogs is bovendien dat collega's er op kunnen reageren. De hieruit voort vloeiende discussies zijn natuurlijk een waardevolle extra.

Binnen veel bedrijven bestaat angst om medewerkers zelf nieuwe content te laten toevoegen op het intranet.  De vrees bestaat dat onjuiste of gevoelige informatie 'op straat' komt te liggen. Dit 'lekken' van informatie kan veel eenvoudiger via een medium als e-mail. Dat kan het argument dus niet zijn.

Veel werknemers zijn "bang": ze hebben niet voldoende lef om zich publiek uit te spreken. Ze maken de denkfout dat ze moeten opkomen voor hun "eigen"mening. Ze vergeten dat ze ook voor hun team kunnen spreken, dus inclusief de mening van hun baas kunnen vertolken.

Mensen voelen zich prettiger en presteren beter in een werkomgeving waar ze in vrijheid kunnen opereren. Voor de jongere generatie is dat nog belangrijker.

In de praktijk valt het met de kwaliteit van de artikelen erg mee. Mensen beseffen best dat hun collega's meelezen en 'publiekelijk' op hun blogs kunnen reageren. Zo ontstaat zelfregulering. Communicatie via blog is veel eleganter dan mail waar het er zeer bitsig kan aan toegaan.

Een reactie posten