maandag 30 november 2009

Fan pagina’s op facebook

Wat interessante cijfers over op basis van een rapport van Sysomos, een social media monitoring en analytics bedrijf. Sysomos heeft onderzocht dat er zo’n 600.000 fan pages op Facebook zijn. Het grootste gedeelte hiervan heeft tussen de 10 en 1000 fans, slechts 4% heeft meer dan 10.000 fans en minder dan 1/20 van een procent heeft meer dan een miljoen fans.

On an average Facebook Page, the administrators create one wall post every 15.7 days. Among pages with more than one million fans, one wall post is created for every 16.1 days. This suggests that wall post frequency does not correlate with a page’s popularity.

Dit is wel merkwaardig en duidt mijn inziens op het feit dat inhoud op die fanpages niet belangrijk is (en nauwelijks geraadpleegd wordt?). Dus men wordt gewoon fan uit sympathie en verder stelt dat niks voor? Of wordt er vanuit die fanpages toch voldoende uitgestuurd? Maar wat dan?

De categorieën van de Facebook Fan pagina kun je verdelen onder: bekendheden, producten, winkels, restaurants, bars en clubs, websites, muziek, organisaties en non-profits etc.

In de categorie “non profits” staat SUPPORT OUR TROOPS net iets hoger als I Love My Friends … wat is dit nu? Grappig of triestig?

De Turken zijn sportgekken want Galatasaray en Fenerbahce staan op een en twee bij sport. Raar lokaal gedrag ….

De conclusie van het rapport:

While Facebook Pages have emerged as a popular marketing vehicle for many companies, the landscape appears to be dominated by those focused on pop culture — music, celebrities, television shows, and films.

zaterdag 28 november 2009

Love in respect video

Onze collega’s van mutsoc organiseerden een actie tegen SIDA op 28 november in Charleroi (wereldaidsdag valt op 1 december). Bedoeling was een wereldrecord te  breken. Dat is helaas niet gelukt. Ze haalden de 2.000 deelnemers niet wegens het slechte weer.

Dit soort event gebruikt de flashmob techniek: een flashmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. De actie werd ondersteund door een website loveinrespect.be

In deze blog had ik het al eerder over de Big Ask Again.  Niet te vergelijken qua organisatie of opkomst maar zeker de moeite om opnieuw eens te bekijken.

Misbruik van adwords

De Telegraaf koopt het woordje “urk” en linkt door naar haar pagina met familieberichten (http://familieberichten.telegraaf.nl) dus niet speciaal naar berichtgeving over de moord in urk.

Als ik Nederland zou wonen zou ik die krant niet meer kopen.

image

donderdag 26 november 2009

In 2010 gratis internet in de trein

Helaas niet in ons landje maar wel in Nederland.

Volgend jaar begint de uitrol van gratis internet in de trein. Minister van Verkeer, Camiel Eurlings, hoopt zo meer automobilisten naar de trein te lokken.
En in 2012 moeten alle intercity's en treinen van Arriva van gratis internet voorzien zijn, aldus het AD. Behalve de 15 miljoen subsidie voor de NS, krijgt ook Arriva 1,1 miljoen. Die vervoerder voerde eerder dit jaar al twee maanden een proef uit met internet in de trein.

NMBS heeft eerder al laten weten dat ze dat niet willen. Jammer.

Voor mijn collega’s marketeers

 

Het is nu ook wetenschappelijk bewezen: het bestaansrecht van marketing verdwijnt als we nu niet acteren. 'Marketing', die term is gebaseerd op het woord 'markt'. 'De markt' heeft steeds minder waarde, want de markt is steeds moeilijker te bepalen. Terwijl 'de klant' als uniek individu steeds relevanter wordt. Wordt het niet eens tijd om de term marketing in te ruilen?

Gisteren werd in Nederland de marketingliteratuurprijs uitgereikt aan Prof. dr. Peter S.H. Leeflang voor zijn boek 'Marketing aan de top'. Het boek is gebaseerd op een studie naar de positie en invloed van marketing binnen bedrijven.

De quote en het bericht haalde ik op http://www.dutchcowboys.nl/marketing/18404 en daar begint zich een interessante discussie te ontwikkelen.

Ik heb een verleden in de marketing, ben actief geweest in sales en loketfuncties en heb een heden in web technologie en IT.  Ik heb altijd een zeer klantgerichte oriëntatie gehad: een individueel service gerichte kijk en geen algemene promotie georiënteerde klantenkijk. Die visie in een site stoppen levert aantoonbaar goede resultaten op. Dus denken en handelen vanuit het standpunt van de afnemers.

Het besef dat je op internet heel hard moet rekening houden met de individuele belevenis van een gebruiker en niet met “de markt” is confronterend voor marketeers en beleidsmensen waar ik mee te maken heb. “Denken en handelen vanuit het standpunt van de afnemers.” is voor marketeers en nog veel meer beleidsmensen not done.

dinsdag 24 november 2009

Radiospotjes van Partena

Wie de radiospotjes van Partena ziekenfonds & partners eens wil horen kan dat hier doen.

De spotjes maken reclame voor de diensten van mutualiteit Partena.

Het gaat om 5 spotjes waar een “grappige huisvrouwenstem” iets inleidt waarna een deel van het aanbod van partena in de verf gezet wordt en verwezen wordt naar de site drukdrukdruk.be.

De vijf spotjes handelen over:

  1. een bril … hulp huishouden en opticien
  2. voldoende bewegen …. strijkhulp en fitnesstussenkomst
  3. onthaasten … tandverzekering en welness arrangementen
  4. vakantie …. thuiszorg & korting op vakanties
  5. partena denkt met u mee …. samenvatting van het totale aanbod

Ik hoorde ze gisteren voor het eerst op de radio (stubru) en de spotjes staan sedert 23/11 en oorspronkelijk op garagetv.be

zondag 22 november 2009

Google en breadcrumbs

Google vervangt in sommige gevallen URL's van sites door de breadcrumb.

Binnen één enkel resultaat zijn er nu twee navigatiemogelijkheden en deze staan genummerd in de afbeelding:

1. Het originele resultaat: De link naar de pagina
2. Link naar de onderliggende breadcrumb

image

Voor onze sites is dit een zeer goede zaak: wij hebben die breadcrumb overal.

Dit zegt google hierover:

When we design the way results appear on google.com, our goal is to get you to the information you're looking for as quickly as possible. Sometimes that means improving how we represent websites, and other times that means giving you new ways to explore content. We're always happy when we can introduce a feature, like site hierarchies, that does both!

http://googleblog.blogspot.com/2009/11/new-site-hierarchies-display-in-search.html

donderdag 19 november 2009

Arm Vlaanderen of arm Deloitte?

Wat denk je van www.aardbol.vla ipv www.aardbol.net?

Dat lijkt toch nergens op?

De Vlaamse Overheid heeft een vragenlijst online geplaatst waarbij iedereen zijn mening kan geven over een internetachtervoegsel voor Vlaanderen.

Ze doen dit via een waarschijnlijk heel duur betaalde consultancy van Deloitte.

Wie op de link http://survey.deloitte.be/dot-vlaanderen klikt krijgt de enquête in het Engels voorgeschoteld.

Is het nu arm Vlaanderen of arm Deloitte?

woensdag 18 november 2009

Laagdrempelig publiceren op intranet

Informatie op intranet toevoegen begint met iets weg te halen: namelijk de drempels om te publiceren. De strenge procedures voor publicaties op intranetten zijn niet meer van deze tijd. Het moet laagdrempelig worden, voor alle medewerkers, om zelf artikelen te kunnen plaatsen. Meer vrijheid dus. Blogs zijn hiervoor zeer geschikt. Een groot voordeel van blogs is bovendien dat collega's er op kunnen reageren. De hieruit voort vloeiende discussies zijn natuurlijk een waardevolle extra.

Binnen veel bedrijven bestaat angst om medewerkers zelf nieuwe content te laten toevoegen op het intranet.  De vrees bestaat dat onjuiste of gevoelige informatie 'op straat' komt te liggen. Dit 'lekken' van informatie kan veel eenvoudiger via een medium als e-mail. Dat kan het argument dus niet zijn.

Veel werknemers zijn "bang": ze hebben niet voldoende lef om zich publiek uit te spreken. Ze maken de denkfout dat ze moeten opkomen voor hun "eigen"mening. Ze vergeten dat ze ook voor hun team kunnen spreken, dus inclusief de mening van hun baas kunnen vertolken.

Mensen voelen zich prettiger en presteren beter in een werkomgeving waar ze in vrijheid kunnen opereren. Voor de jongere generatie is dat nog belangrijker.

In de praktijk valt het met de kwaliteit van de artikelen erg mee. Mensen beseffen best dat hun collega's meelezen en 'publiekelijk' op hun blogs kunnen reageren. Zo ontstaat zelfregulering. Communicatie via blog is veel eleganter dan mail waar het er zeer bitsig kan aan toegaan.

Duatlon in Grobbendonk

Ik heb iets met winterduatlons. Met Jan en Yves (mannen die het afgelopen jaar een marathon in 3 uur lopen) en Ignace (die vroeger een zelfde prestatie neerzette) dus op 11/11 naar Grobbendonk.  3.8 km lopen oftewel 1 ronde, 20km MTB of 3 rondjes van 6.7km en tenslotte 1 rondje 3 km lopen. Zeer knap MTB parcours volledig door de bossen van PIDPA, technisch en licht heuvelend.

Ik laat de foto’s spreken: als je alles wat groter wil of de onderschriften niet kan lezen, klik dan gewoon op een foto. 

Toch iets over mijn prestatie in de tabel van de plus 50 jarigen hieronder. Ik was niet echt in form … overgewicht en enkel wat getraind op lopen. Mijn loopprestaties waren in vergelijking met leeftijdsgenoten nog acceptabel. Mijn fietsen was slecht: geen conditie en echt niet gewoon aan dat soort technische parcours (voor Jan, Yves en Ignace was fietsen ook hun zwakste onderdeel). Enfin, wie het beter kan mag het altijd proberen.

uitslag-H50

De uitslag van alle deelnemers vind je hier.

donderdag 12 november 2009

Facebook een potentiele internetpudding?

In oktober 2005 was myspace nog de meest bezochte site na Yahoo!, AOL et MSN en nog voor eBay et Facebook.

In het voorbije jaar moest MySpace 67 procent van zijn aandeel in sociale netwerktrafiek inleveren volgens een schatting van Hitwise 'cijfers voor oktober 2009 en enkel voor de US).

Ik wil de massa mensen die in 2006 en 2007 nog rotsvast geloofden en allerlei projecten hebben opgezet met Myspace geen eten geven.

Waar zal facebook in 2010 of 2011 staan?

dinsdag 10 november 2009

The big ask again

Voor Sep (zoon) een waarschijnlijk CO2-vriendelijke vlucht nam naar de andere kant van de wereld (Nieuw-Zeeland) heeft hij zijn bijdrage geleverd aan de strijd voor een beter klimaat.

Op 29 augustus dansten een twaalfduizend m/v op de tonen van Magnificent van U2 terwijl Nic Balthazar van achter de camera zag dat het goed was.

In de “The big ask again” is Sep een paar keer heel duidelijk te zien (blauwe T-shirt, bretellen en een hoedje).

maandag 2 november 2009

Vliegen met een staartje

Een vlieg als reclameobject. Hoax denk je dan. Toch niet. In Duitsland heeft reclamebureau Jung von Matt deze stunt bedacht voor Eichborn.

Een ultralichte banner was nodig en de bevestigingstape lost na enige tijd vanzelf op, zodat 'de reclamevliegen' er geen last van ondervinden.

Toen ik klein was bonden we meikevers een koordje aan de poot en lieten die zo rondvliegen … wanneer heeft u laatst een meikever gezien?