vrijdag 18 september 2009

Eid heeft het moeilijk

Artikel van

Stef Gyssels
07 september 2009
Bron: http://www.itprofessional.be/news.cfm?id=107329

Van de zelfde auteur een uitgebreider artikel met zelfde inhoud in Clickx http://www.clickx.be/nieuws/107349/belg-vertrouwt-eid-kaart-niet

Werkende Belg ligt niet wakker van elektronische identiteitskaart

Slechts 1 op 5 Belgen gebruikt eID in werkomgeving

Hoewel intussen ongeveer elke Belg over een elektronische identiteitskaart beschikt, blijft het gebruik ervan beperkt. Zeker in de werkomgeving laat de doorbraak van de eID op zich wachten. Een beperkte kennis van de mogelijkheden en een gebrek aan vertrouwen zijn de belangrijkste redenen voor de aarzelende houding van de Belgische arbeidsmarkt.

Die bevindingen zijn het resultaat van een onderzoek door Indigov in opdracht van SAP. Zij ondervroegen daarvoor duizend werknemers, verspreid over verschillende lagen van de arbeidsmarkt.

Een eerste opvallende vaststelling: hoewel intussen meer dan 99% van de Belgen een eID bezit, heeft slechts 28,8% thuis een kaartlezer en de nodige drivers om van de digitale mogelijkheden gebruik te maken. En amper 17,7% heeft op het werk de nodige infrastructuur om de eID-kaart te gebruiken.

Ook met de kennis van de eID-kaart is het pover gesteld. Slechts 65% van de bevraagden weet dat je een rechtsgeldige handtekening kan zetten met je identiteitskaart. En slechts de helft weet dat er geen medische gegevens op onze kaart staan. Eén vijfde kent zijn pincode niet en zou ze ook niet terugvinden.

Het gebruik van de eID blijft ook beperkt, maar is wel gevoelig gestegen tegenover de vorige bevraging in 2006. 44% van de bevraagden heeft ooit al zijn kaart gebruikt, in 2006 was dat nog maar 28%. En het gebruik in de werkomgeving is op drie jaar tijd verdubbeld, van 10% naar 20%. Opvallend daarbij is dat een hoger percentage Franstaligen dan Nederlandstaligen hun eID al thuis hebben gebruikt, terwijl het in de werkomgeving net omgekeerd is.

De meest gebruikte privétoepassing is tax-on-web. Meer dan de helft (53,8%) van hen die de kaart al hebben gebruikt, hebben daarmee ook hun belastingaangifte getekend. Ver daarachter volgt het aanvragen van officiële documenten bij het stads- of gemeentebestuur, met 36,9%. In bedrijfscontext wordt de kaart het meest (9,4%) gebruikt om toegang te krijgen tot de computer of tot specifieke toepassingen. Slechts 3,2% van diegenen die de kaart al gebruiken, zetten daarmee elektronische handtekeningen op digitale documenten.

Ook de interesse om de elektronische identiteitskaart in de toekomst te gebruiken, is veel groter voor privétoepassingen dan voor professionele doeleinden. De populairste privétoepassing (het opvragen van documenten bij stads- of gemeentebestuur) geniet sterke interesse bij of wordt reeds gebruikt door 68,7% van de bevraagden. Voor de populairste zakelijke toepassing is dat percentage amper 24,1%.

Een reactie posten