vrijdag 12 juni 2009

Hilarische PS en Ostracisme en poëtisch headbangen

In vorige posting had ik het over Sophie Brouhon die als Franstalige verkozen is op de SPa lijst in Brussel.

Haar onvindbare blog op internet toch gevonden en dan lees ik daar dat die Sophie is buitengesmeten bij de PS  = “door de lokale président du PS gevraagd wordt ontslag te nemen”.

http://sophiebrouhon.be/blog/Socialiste-et-je-le-reste-92.html

Verder grasduinend in die blog nog op een leuk woord gevallen dat ik niet kende: Ostracisme. Wikipedia leert mij het volgende:

Ostracisme of schervengericht was in de Atheense democratie een stemprocedure in de Ekklèsia (Volksvergadering) om politieke leiders (generaals) die men te machtig vond voor tien jaar te verbannen. Men probeerde zo waarschijnlijk al te grote tegenstellingen binnen de politieke gemeenschap te overbruggen.

De procedure werkte als volgt: als de burgers in de Volksvergadering besloten dat er een ostracisme moest worden gehouden, kon iedere burger op een bepaalde dag in de Agora de naam van een door hem gewraakte politiek leider op een stuk gebroken aardewerk (vandaar de naam, ostrakon = scherf) schrijven. Als er minimaal 6000 scherven waren beschreven, werd de persoon wiens naam het meest werd genoemd voor 10 jaar verbannen, met behoud van bezittingen en burgerrechten.

Deze procedure werd dus toegepast 500 jaar voor Christus!

Man, stel u voor dat je bij volgende verkiezingen ook mensen zou kunnen wegstemmen …. een soort van negatieve stem, een strafstem. Zou dat geen goed idee zijn ?

Een reactie posten